måndag 15 juni 2009

Såld av Sally Grindley



Boken "Såld" av Sally Grindley år 2004 är en ungdomsbok som handlar om en kinesisk flicka som heter Lu Si-yan. Lu si-yan bor med sin mamma och lillebror Lu Li-hu, i ett fallfärdigt hus i en liten kinesisk by, boken utspelar sig i nutid. Hennes älskade pappa har nyligen gått bort, och saker och ting går inte ihop för familjen längre. Lu si-yans farbror Ba, som efter faderns död tar en stor roll i familjen, vill bestämma allting, detta är inte med särskilt goda avsikter.


En dag när det är mycket regn och blåst ger huset upp, taket blåser av. Lu si-yans mamma får en svår chock och blir mycket sjuk, till följd av detta bestämmer sig hennes farbror för att Lu si-yan kostar för mycket för familjen, och tar henne med sig till en marknad i stan för att sälja henne som slav.


Mannen som köper henne är herr Chen, han tar henne med till ett fint hus, mycket finare än hon någonsin skulle få det hemma, han visar henne ett rum där hon får ha sina saker och där hon ska sova, sedan presenterar han henne för fru Chen. Där börjar mardrömmen, fru Chen sätter henne i hemska arbeten, så hårda och svåra att utföra för en flicka på endast elva år. Det går så långt att hon får börja göra lyxmiddagar åt familjen, middagar som fru Chen har en duktig kock anställd för att göra, hon har även bestämmt att Lu si-yan ska gifta sig med hennes son Yimou, som till råga på allt är utvecklingsstörd.


Det finns två personer i huset som gör tillvaron uthärdlig för Lu si-yan, den första är kocken Xiong Fei, som efter en tid blir avskedad då han försökt skydda henne mot fru Chen. Den andra som finns där är herr Chens gammla mor fru Hong, hon är snäll och vill henne väl. Det är även hon som talar om för Lu si-yan att hon måste fly därifrån. Tillslut är detta vad hon gör.


Men utan pengar kommer man inte så långt, hon träffar ett par som erbjuder henne att jobba lite i deras gosedjurs-fabrik, de säger att hon inte behöver jobba så mycket och lönen är bra, husrum får hon också. När hon tackar ja till erbjudandet, för att ha råda att åka hem igen, upptäcker hon snart sitt misstag. Gosedjuren är riktigt svåra att göra, dom ska sys för hand och tyget är tjockt, nålarna vassa och arbetsledarna stränga. Mat får dom efter arbetsinsats, vilket inte blir mycket för Lu si-yan som inte klarar arbetet särskilt bra. Lönen är usel och chefen nästlar in alla barn så att dom inte kan ta sig därifrån, de kan inte säga upp sig. Lu si-yan får många vänner, men hon saknar sin mamma och lillebror, och hon vet inte om hon någonsin kommer att ta sig hem igen...



Enligt mig är boken väldigt lättläst och jag tycker att boken passar mest för åldersgruppen 14-17 år, då innehållet är ganska dramatiskt och inte riktigt passar för yngre, sedan kan man läsa den om man är 17+ men det är inte säkert att just den här boken vill läsas då, utan man hellre väljer en mer vuxen bok med samma tema.

Inga kommentarer: