onsdag 20 maj 2009

Hostel part II

Igår tog jag mig tid att se på filmen Hostel part II. Det är den andra Hostel filmen av Eli Roth, en skräckfilm som handlar om tre tjejer som åker till Slovakien och någonstans på vägen dit hamnar de i klorna på Elite Hunting Organization.

Tjejerna får sällskap av en tjej på tåget som tidigare under dagen hade varit model på deras konstskola. När tjejerna inte har någonstans att övernatta frågar de henne om hon vet något trevligt ställe och hon föreslår hotellet Hostel.

Väl på hotellet börjar de festa och de träffar även många skumma personer. Den ena tjejen drar iväg med en kille i båt, även om hon har blivit tillsagd att stanna kvar så de inte tappar bort varandra. Hon kommer aldrig tillbaka och i filmen får man se hur hon huggs ihjäl av en kvinna som badar i hennes blod.

På ön finns även två killar som har kommit dit för att få döda, den ene är tuff och den andre verkar egentligen inte vilja vara där. Båda måste vara där, eftersom de har skrivit på kontraktet.

Nästa dag försvinner även den andra tjejen, och nu är det bara en tjej kvar som är helt förvirrad eftersom det inte finns en enda människa i närheten. Hon Blir jagad ut i skogen där ett gäng ungar hoppar på henne och slår henne. Modelen kommer och jagar bort ungarna och tar med henne till hennes rum. Där blir hon nu jagad igen och tillslut är också hon fast i Elite Hunting Organizations klor.

Killarna som är på ön för att döda blir uppsökta. Den tuffa får den ena tjejen och börjar direkt att hota men klarar inte av att döda henne utan går ut därifrån utan att göra klart "jobbet" vilket resulterar i att vakterna skickar hundarna på honom och han dör.

Den andre killen som egentligen inte vill vara på ön kommer in och ser att det är tjejen som han träffade på festen dagen innan och förklarar för henne att de ska ta sig därifrån men sen när han har släppt lös henne ur tortyrstolen ändrar han sig och han börjar slå och hota henne. Den här tjejen lyckas att överlista honom med att säga precis det han vill höra, att han är respekterad och att hon är rädd för honom, men sedan slår hon till honom och kedjar fast honom i tortyrstolen istället. Hon torterar honom för att få reda på koden, men han säger fel kod och det sätter igång larmet.

Slutet är det enda som är lite oberäknerligt och det vänder från den ena saken till den andra på bara några minuter, men jag låter filmen få berätta om det själv. Jag vill ju inte förstöra för den som inte har sett och eventuellt ska se filmen framöver!

En ganska bra film, kanske inte den bästa men jag rekommenderar den ändå för alla som gillar skräckisar. Ett tips är nog att se Hostel part I först så att man förstår bättre, men hörde att den handlade om ungefär samma sak bara att det var killar istället? Jag tycker i alla fall att jag gjorde det felet att inte se ettan innan jag såg tvåan.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Rysliga rullar, men håller det att göra flera delar av? Saw-filmerna såg jag bara de första två av, sen kändes det redan urvattnat.
Intressant också hur våldsdiskussionen från skräckfilm halvt försvunnit. Var ju ramaskri på 80-talet när Motorsågsmassakern såg dagens ljus. Kanske avdomnade det helt när internet gjorde allt så lättillgängligt.

Idap sa...

Eftersom de redan har gjort två rullar som fick samma handling tror jag inte det håller i längden, man vill ju ha något nytt och man vill ju inte kunna lista ut vad som händer härnäst. Helt rätt, skräck var ju värre förr i tiden men nu ser man från när man är liten och blir då inte lika rädd? Ja, det är mer roligt att kolla på skräck skulle jag säga :)

Unknown sa...

Skräckfilm har nog också blivit mer självironisk och humoristisk sedan gamla dagar. Framför allt Scream kom och satte den standarden, den blev hyllad av kritiker för den var så banbrytande på den punkten.
Det var länge sedan skräckfilmer upprörde, som under 70-talet med bland annat The Thing, Last House on the Left och The Hills Have Eyes. Flera av dem har ju dessutom fått nyinspelningar som nästan gått obemärkt förbi.
Fast von Triers skräckdebut Antichrist visas ju i Cannes nu och verkar vara redigt magstark enligt de första rapporterna. Men han lyckas å andra sidan provocera vilken slags film han än gör.