onsdag 20 maj 2009

Parfymen

Parfymen, en berättelse om en mördare. Handlar en en kille med otroligt bra luktsinne, en gåva som ingen annan har. Han heter Jean-Baptiste Grenouille och spelas av Ben Whishaw. Drama skriven av ressigören Tom Tykwer, utgiven år 2006.

Jean-Baptiste är beroende av dofter, dofter som kommer från unga vackra flickor. Han vill lära sig att konservera dofterna så att han kan behålla dem och börjar jobba hos en parfymör. Genom att hjälpa parfymören får han också hjälp med att lära sig att konservera dofter. Han måste bege sig till Paris för att finna svaret om hur han ska kunna konserverar en doft.

Väl i Paris får han börja på ett parymeri och lär sig snabbt hur man gör. Han går ut och letar upp en ung vacker tjej och ber henne att följa med. Han smeter in henne i djurfett och hon tycker att han är knäpp. När han ska skrapa bort fettet med en kniv så vill inte flickan längre delta i hans "lek" utan ställer sig upp för att gå därifrån, men då slår Jean-Baptiste henne i huvudet med något hårt och hon faller död till marken. Han kan då samla in hennes doft i lugn och ro.

Detta förtsätter och folk vet inte vem mördaren är, de försöker hitta honom, de väljer att ha utegångsförbud för flickor, men han klarar ändå att gå in, döda och "hämta upp" flickornas doft. Han är fast besluten med att han ska ha 14 dofter och när han har samlat in 13 är det bara en kvar. En som han har haft ögonen på väldigt länge, eller ska jag säga näsan? Hennes far känner på sig att han är ute efter henne och försöker fly, men Sean-Baptiste vet vart de är eftersom han kan känna doften av henne på flera mils avstånd.

Han hittar henne på ett hotellrum och smyger sig in förbi både hotellägarna och hennes far när de sover, när han kommer in i hennes rum kollar han på henne som om han ändrar sig och inte längre vill döda henne, men han måste. Han tar hennes doft och springer tillbaka till parfymeriet där han kan använda alla 14 dofter och göra den bästa parfymen någonsin men när han är klar hittar de honom och han blir dömd till döden, men något går fel där också. Parfymen förändrar allt...

Låter filmen berätta slutet själv! En film som man kan se bara för att ha sett den, men den är också mycket långtråkig och ganska seg. Slutet är däremot något att skratta åt mer eller mindre, ganska sjukt om jag får säga det själv. Även om filmen kanske inte var den bästa jag har sett så är den väl okej att se.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Tom Tykwer är en av mina favoritregissörer genom tiderna och en av de bästa ännu aktiva regissörerna. Tror ingen kunde ha gjort filmatiseringen av Perfume lika värdig som han. Andra stora skapare som Stanley Kubrick framhöll boken som omöjlig att göra film av. Det var nästan chockande att Tykwer behöll så mycket av förlagan, t.o.m. slutet (som du nämner) som egentligen borde vara för extraordinärt för att fungera annat än i litteratur. Men personligen tycker jag han lyckas.
Jag opponerar mig och rekommenderar alla med ett öppet sinne för berättande att åtminstone se filmen eller kanske t.o.m. försöka läsa romanen. Ingen lättsmält storyline, men tar man den till sig på rätt vis är det fascinerande.
När jag ändå håller på vill jag STARKT rekommendera ALLA Tykwers filmer, framför allt Prinsessan + Krigaren. Har tyvärr inte sett hans senaste, The International, men den är på väg på dvd nu vad jag förstår.

Idap sa...

Ja, det var ju rätt bra gjort av honom att göra en film av det, det är ju lite komplicerat känns det som men det lyckades han ju med. Man får kanske försöka slänga sig i soffan och kolla på en annan film som han har gjort då kanske, han verkar ju vara en riktigt bra regissör enligt dig Magnus :)